Ortodontski aparatić

Aparati za zube

"Aparatići za zube" svojim djelovanjem ispravljaju nepravilan položaj zubi te korigiraju međučeljusne odnose u svrhu uspostave lijepog, skladnog i više funkcionalnog žvačnog sustava.

Osnovna podijela na fiksne i mobilne aparate govori o mogućnosti uklanjanja aparata od strane pacijenta.

Pod fiksnim aparatima najčešće podrazumijevamo sustav bravica, žičanih lukova i dr. elemenata koji proizvodi blage kontinuirane sile koji pacijent samostalno ne može ukloniti. Postoje u više varijanti od standardnih (metalnih) bravica, estetskih (keramičkih ili bijelih) do lingvalnih bravica (skrivenih s unutarnje strane zuba). Za razliku od njih mobilne aparate pacijent sam uklanja po uputama ortodonta. Mobilni aparati su konstrurani u laboratoriju i također dolaze u više varijanti ovisno o namjeni.

Ortodontski aparati

U skladu s dobi pacijenta i prirodi anomalije na temelju dijagnostičkih podataka ortodont izlaže terapijske mogućnosti koje mogu podrazumijevati fiksne ili mobilne ortodontske naprave. Izbor naprava je velik i uključuje široki spektar metalnih ili estetskih bravica te različitih tipova mobilnih naprava.

Osnovne upute pacijentima

Za uspješnu orodontsku terapiju važna je suradnja pacijenta i ortodonta u vidu poštivanja određenih uputa vezanih uz adekvatnu oralnu higijenu i brigu o ortodontskom aparatu.

Sama higijena u slučaju terapije fiksnim aparatom je otežana i zahtijeva redovito i temeljito četkanje svih zubnih površina uključujući same elemente aparata i zubno meso. U suprotnom dolazi do upale zubnog mesa (krvarenje zubnog mesa i njegovog povećanja u volumenu), demeniralizacije cakline, stvaranja đepova i gubitka kosti.

Također od presudne važnosti za tijek terapije je poštivanje uputa koje ortodont daje pacijentu vezano uz način prehrane koji osigurava stabilnost ortodontskih elemenata. Odlijepljene bravice znače trenutni prekid terapije i zahtijevaju naručivanje novog termina, no ujedno kompromitiraju samu terapiju.

Nelagoda ili bolnost zubi koja se javlja nakon postave aparata je prolazna i traje 3-7 dana, a onda prestaje. U slučaju da žičani luk iritira obraz pacijent se treba javiti ortodontu kako bi se isti skratio ili vratio na mijesto.

Retencija

Nakon aktivne faze terapije slijedi retencija koja podrazumijeva zadržavanje zubi u ispravljenom položaju kako bi se konačni rezultat stabilizirao. Pritom tek dolazi do završne pregradnje kosti i tkiva oko zuba koje je nužno za dugotrajnost lijepog osmijeha.

Tijekom retencije služimo se retencijskim napravama koje također mogu biti fiksne i mobilne. Minimalno trajanje retencijske faze je jednu godinu i unutar tog razdoblja pacijent povremeno posijećuje ortodonta koji provjerava položaj zubi i postojanost retencijskih naprava.

Naslovnica | Ortodontske usluge | Ortodontski aparati | Ortodontska ordinacija
Specijalistička ordinacija dentalne medicine za ortodonciju, Nehajska 59, Trešnjevka, Zagreb | Telefon: 01 3668 653
Radno vrijeme: ponedjeljak, srijeda, četvrtak: popodne | utorak i petak: ujutro